התינוק ממעט למלמל? בן השלוש לא משתמש במשפטים מלאים? יתכן ודרושה כאן התערבות מוקדמת
בכל גיל ישנן ציפיות שונות בנוגע לתקשורת והתפתחות השפה של הילד: אילו צלילים הוא צפוי להפיק? באילו ג'סטות הוא צפוי להשתמש בכד להעביר את המסרים שלו? כמה מילים כולל אוצר המילים שלו? כמה הוא מבין? כמה הוא מביע? התשובה לכל שאלה כזו תשתנה בהתאם לגילו של הילד. במפגש אבחון והערכה אצל קלינאית תקשורת שעוסקת בגיל הרך, היא תוכל להעריך את יכולות התקשורת, השפה, הדיבור והמשחק, ולהשיב האם תפקודו של הילד אכן תואם בני גילו ואת המצופה.
קלינאית התקשורת מיטל מנשרי נפתלי מציעה לכן לשאול את עצמכן שתי שאלות: האם אתן מרגישות שהילד לא מצליח להעביר את הכוונות והרצונות שלו באופן יעיל? האם הוא חווה תסכול סביב יצירת אינטראקציות מול מבוגר או מול ילדים אחרים? בהנחה ועניתן בחיוב על אחת לפחות, יתכן ודרושה התערבות מוקדמת. טיפול בגיל הרך הוא משמעותי וככל שמתחילים מוקדם יותר כך היעילות גבוהה יותר.
מקרים בולטים בהם מומלץ לשקול לגשת לאבחון אצל קלינאית תקשורת:
- תינוק מתחת לגיל שנה שממעט למלמל והוא יחסית שקט
- פעוטות שלא מפיקים כ-15 מילים סביב גיל שנה וחצי
- פעוטות שלא מצרפים שתי מילים סביב גיל שנתיים
- ילדים שעדיין לא משתמשים במשפטים מלאים סביב גיל 3
חשוב להדגיש שישנם עוד מקרים וסוגיות, ועל כן על כל שאלה או מחשבה שיש לכן, פנו לקלינאית תקשורת להתייעצות ובמידת הצורך גשו למפגש הערכה. אפשר גם להתייעץ עם הגננת של הילד שרואה אותו במגוון סיטואציות במסגרת הגן ולחשוב בחשיבה משותפת בצורך.
האם כדאי להתכונן למפגש ראשון אצל קלינאית תקשורת?
בעיקרון, לא. אך יש כמה דברים קטנים שיוכלו להפוך את המפגש ליעיל יותר. ראשית, הביאו טפסים שיכולים להיות רלוונטיים: בדיקות שמיעה, סיכומי טיפול אם הילד טופל בעבר אצל קלינאית תקשורת, דו"חות אבחון של גורמים מקצועיים נוספים שפגשו את הילד (למשל, מרפאה בעיסוק) ועוד. קלינאית התקשורת תוכל לעיין בטפסים ולקבל תמונה מלאה ומדויקת יותר בנוגע לפרופיל של הילד.
אתן יכולות להביא איתכן משחק אחד שהילד אוהב במיוחד כדי לאפשר לו להרגיש יותר בטוח בסיטואציה, וכמובן להכין את הילד לקראת המפגש, ובמילים אחרות - לעשות לו הטרמה. כשהוא יידע מה עומד לבוא הוא יגיע יותר נינוח. ספרו לילד, למשל, שאתם עומדים לפגוש מישהי נחמדה, שיש לה חדר עם כל מני משחקים.
חשוב לזכור כי מפגש אבחון אצל קלינאית תקשורת לעיתים מעורר מגוון רגשות, גם אצלכן וגם אצל הילד. מומלץ לשתף את הקלינאית בתחושות ובמחשבות שלכן בכדי להקל ולהפוך את הסיטואציה לנעימה ככל שאפשר, גם לכן.
אפליקציית Jama הוקמה במטרה לתת מענה לאימהות לתינוקות בגילאי לידה ועד גיל שלוש, ולרכז עבורן תוכן, פעילויות, טיפים ממומחים וסרטונים שילוו אותן לאורך התקופה המאתגרת הזאת. כל התכנים באפליקציה "גדלים" יחד עם התינוק ומותאמים באופן מדויק לשלבי ההתפתחות שלו, כך שהאימהות מקבלות רק את מה שרלוונטי להן ומעניין אותן בכל רגע נתון.
אפליקציית Jama היא ה-מקום של האימהות בישראל לפגוש ולהכיר אימהות נוספות סביבן, וליצור חברויות חדשות ומרגשות במסע המרתק.
Jama הצטרפי לקהילת האמהות הגדולה בישראל
Leave a comment
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.