הורות

איך תעודדו את הילד לשתף אתכן בחוויות היום שלו?

איך תעודדו את הילד לשתף אתכן בחוויות היום שלו?

רוצות לשמוע יותר מ"כיף" כתשובה לשאלה "איך היה בגן"? - יש דברים שאתן צריכות לשנות

 

אם גם אתן לא מרוצות מהתשובה הלקונית שאתן מקבלות לשאלה "איך היה היום בגן" - הכתבה הזאת היא בשבילכן. לרוב, ילדים יענו "בסדר", "כיף" ולא ירחיבו, וכך אתן לא תקבלו תמונה מלאה, שלא לומר הצצה מרתקת לחייהם כשאתן לא בסביבה. נכון, ישנם ילדים שאוהבים לפטפט, לשתף ולספר על כל פרט שהיה להם בגן (לפעמים אפילו קצת יותר מדי), אך ישנם כאלה שפחות משתפים וצריכים הכוונה מכן.

 

 

דנה חובש, מדריכת הורים מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך, מציעה לנקוט בכמה צעדים שיסייעו לילד לשתף אתכן בחוויות היום שלו. אז איך מתחילים?

 

מודלינג

השלב הראשון הוא מודלינג - הדגמה מצדכן. הדגימו ושתפו את הילד בחוויות היומיום שלכן. ממש כך. "היום היה לי ממש כיף כש...", "היה לי פחות נעים כש...". לא תאמינו כמה זה יעניין ויגרה את הילד להקשבה. תוכלו להתחיל לשתף אותו בארוחת הערב, בזמן איכות עם קרטיב בספסל, בדרך לגינה, בטיול עם הכלב ועוד.

 

שאלות פתוחות

את השאלה "איך היה בגן" - תפסיקו לשאול. זה הזמן לשאלות פתוחות, כאלה שלא ניתן לענות עליהן ב"כן" ו"לא". דרכן תוכלו להזמין את הילד לספר ולשתף ברעיונות, דמיונות ורגשות. חשוב לזכור כי היכולת לענות על שאלות פתוחות נבנה עם הזמן, זוהי יכולת נרכשת, הנלמדת דרך מודלינג ואימון. ככל שתשאלו יותר, כך תסייעו לילד להרחיב את תהליכי החשיבה שלו, לפתח את כישורי התקשורת ותטעו בו ביטחון ביכולתו להביע את עצמו. במקום לשאול "איך היה בגן היום?" נסו: "ספר לי על היום שלך בגן היום", "מי הגיע לגן היום ומי היה חסר?", "מה היה לך נעים, ומה פחות?" וכו'.

 

הקשבה אמיתית ללא הפרעה 

הילד משתף? הקשיבו באמת, עם אמפתיה ואל תפריעו לו. שבו מולו ולא מול הטלפון או כל דבר שעלול להסיח את דעתכן ולהראות לו שאתן לא מאה אחוז איתו, הנהנו, הראו עניין אמיתי והשתדלו לחסום רעשי רקע מראשכן כדי לא להגיב באימפולסיביות ("למה הוא חטף לו..?", "אבל למה הוא לא סיפר לגננת?"). הקשבה אמפתית תסייע לילד להרגיש שהואו חשוב לכן, שאתן שם בשבילו, רואות ומבינות ללבו.

 

תגובה נכונה ברגע המתאים

אופן התגובה שלכן לשיתוף ישפיע על הדימוי העצמי של הילד, לכן בכל סיפור שהוא משתף, גם אם לא היה לכן כל כך נעים לשמוע, חפשו והדגישו בפניו את הכוחות והיכולות שלו. כך גם תעודדו אותו להמשיך לשתף אתכן וגם לפתח דימוי עצמי גבוה. אל תמהרו לייעץ לו, המשיכו לשאול שאלות פתוחות באופן תואם גיל - "מה חשבת לעשות?" או "מה עזר לך בפעמים קודמות?", כך שהפתרון יוכל להגיע מעצמו. אם יש צורך, יעצו, למדו והסבירו מיומנויות חברתיות ואת הכללים והגבולות שחלים על כולם. שימו לב שאתן לא מטיפות, מבקרות או שופטות כל הזמן ומדגישות כיצד עליו היה להתנהג אחרת. תגובות כאלו עלולות לגרום לכך שהילד ירגיש שאתן מעוניינות לתקן אותו ולחפש מה חסר בו, ולכן יחשוש ולא בטוח שירצה לשתף אתכן שוב בהמשך.


לסיכום, נסו לפעול לפי הצעדים הללו וראו עם הזמן כיצד הילד שלכן נפתח בפניכן ואתן זוכות להכיר אותו מקרוב יותר, גם בשעות שאתן כלל לא איתו.

 

 

אפליקציית Jama הוקמה במטרה לתת מענה לאימהות לתינוקות בגילאי לידה ועד גיל שלוש, ולרכז עבורן תוכן, פעילויות, טיפים ממומחים וסרטונים שילוו אותן לאורך התקופה המאתגרת הזאת. כל התכנים באפליקציה "גדלים" יחד עם התינוק ומותאמים באופן מדויק לשלבי ההתפתחות שלו, כך שהאימהות מקבלות רק את מה שרלוונטי להן ומעניין אותן בכל רגע נתון.

אפליקציית Jama היא ה-מקום של האימהות בישראל לפגוש ולהכיר אימהות נוספות סביבן, וליצור חברויות חדשות ומרגשות במסע המרתק.

 Jama הצטרפי לקהילת האמהות הגדולה בישראל 

 

Reading next

חמש טיפים למעבר דירה כשיש תינוק או פעוט בתמונה
עד מתי גיל שנתיים? הכירו מקרוב את השלב ההתפתחותי המאתגר של הפעוט שלכן

Leave a comment

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.